Archives for posts with tag: Bomanite Sandscape Texture

PLAID collaborated worked with Lenexa City and PGAV to design outdoor spaces for the new Lenexa Civic Center to express as they noted a “prairie deconstructed theme, which embodies the spirit and character of the native prairie (landform, geology, and vegetation) and the history of Lenexa in a contemporary, sustainable, and sophisticated motif.”

Lenexa City developed and opened a 300,000 plus-square-foot mixed-use campus, that includes a new City Hall, Park University, a Public Market, and a community Rec Center along with public gathering spaces. Bomanite Licensee, Musselman & Hall Contractors, had the opportunity to work with PGAV Architects and Plaid Collaborative on the design of the pedestrian plaza as part of the Civic Center.

The three primary outdoor spaces created were the Festival Plaza (a large plaza for public gatherings and celebrations), the Vista (a space for activities that support the adjacent community recreation center and farmers market), and the Strata (a collection of intimate spaces for City Hall and public market patrons). The idea was for each space to have different uses, different scale and configuration but a common pallet of materials, furnishings, and details were woven through the design to complement the building architecture, provide visual continuity, and reinforce an overall sense of place.

 

 

 

 

 

 

Lenexa Civic Center Festival Plaza incorporates Bomanite Sandscape Texture Exposed Aggregate System with Bomanite Con-Color Staining Techniques. The Festival plaza incorporated 13,000 square feet of the Bomanite Sandscape Texture Exposed Aggregate System and then was stained with pops of vibrant and subtle colors of Bomanite Con-Color that were cohesive with the overall design. The detailed stain pattern created unique challenges and used four colors: Travertine Beige, Franciscan Red, French Gray, and Gunmetal Gray. Once the color was in place the plaza was sealed with Bomaseal C-18 to help withstand the outside elements of weather and human traffic.

The center piece of the project was the 700 square feet History Node designed with Bomanite Alloy to add a bit of sparkle. The Bomanite Alloy Exposed Aggregate System in Natural Gray was chosen for this portion of the plaza, installed, and then engraved with 23 significant names, dates, and events unique to the history of Lenexa. The text was of varying scale from 4” to 9” tall. Layout and execution was critical, and accuracy was of the utmost importance.

 

The project conception was citizen-led and has helped Lenexa visualize their dream of starting a new downtown. This is a beautiful project and exhibits the potential and beauty of quality Bomanite Decorative Concrete.

Bomanite is happy to present the Annual Decorative Concrete Project Award winners! The Bomanite Company held their Annual Conference in Fresno, CA this year where winners of the 2017 Awards were announced. Bomanite Licensee Colorado Hardscapes located in Denver, Colorado, received the Grand Award for their outstanding project DELO – Downtown East Louisville. The streetscape was completed with the Bomanite Sandscape Texture system, while seat walls and columns reflected the Sandscape Refined System, the detail and work showcased immense talent and design for this up and coming community.

Colorado Hardscapes DELO project also took a Gold award for the Best Exposed Aggregate Systems Over 12,000 sq. ft. as well as a Gold for their Private Residence exposed aggregate work in the Under 12,000 sq. ft. category.

Bomanite Licensee, Musselman and Hall Contractors, located in Missouri, brought home two Gold Awards. A Gold Award was received for their Bomanite Custom Polishing Systems work for the Cerner Innovation Campus project. Bomanite Integral Color with the Renaissance Custom Polishing system was installed throughout the interior of the building; lobby, corridors, common spaces, dining hall and café. Their project MMGY, a travel marketing firm, earned a Gold with their renovation of an 800-sq. ft. lobby cork floor. The Bomanite Custom Polishing Modena System provided a fast track solution producing a stunning white winning polished concrete floor.

Licensee, Edwards Concrete, located in Winter Garden, Florida, was awarded the Gold Award for the Best Imprint Systems Over 12,000 sq. ft. Project for their work at the Tanger Outlets in Daytona Beach. Breaking the mold of a traditional outlet mall, Tanger Outlets Daytona styling is a combination of beach-industrial and mid-century modern where brand name stores occupy the interior space connected by the decorative concrete outdoor walkways and plaza spaces.

Heritage Bomanite, located in Fresno, California received the Gold Award for the Best Imprint Systems Under 12,000 sq. ft. The grand display of pool decking, cascading waterfall, cabana space, quaint sitting areas with firepits, bocce ball courtyard, state of the art cook’s outdoor kitchen with concrete countertops is a residential backyard entertainment venue for all.

Bulach Custom Rock, Bomanite Licensee located in Minnesota grabbed a Gold for the Best Toppings Systems Project. Their work on the Great Wolf Lodge showcases the mixed designs that can be used with the Bomanite Thin-Set Toppings System incorporating decorative concrete features that work well to simulate flooring that fits with the themed Resort.

Additional awards were given for Silver, Bronze and Technical Mention categories, to view all of the winners and their amazing projects, please visit the link below.

Bomanite Decorative Concrete Craftsmen Awards

Bomanite Licensees at the Bomanite Annual Project Awards in Fresno, California

We’d like to thank all of our Bomanite licensed contractors who submitted entries for this year’s award contest. The Bomanite Decorative Concrete Annual Project Awards has been a tradition for more than 40 years for Bomanite Licensed Contractors to submit their outstanding projects for the year. Bomanite Licensees compete among the best of the best in order to be recognized for their hard work and creative talents. The winners are announced at the Bomanite Annual Conference, held in various cities from year to year. This is a taste of artwork and craftsmanship in the decorative concrete market that can be achieved by the Bomanite network of decorative concrete craftsmen. Please take a look at the award-winning projects.

The Veterans Administration (VA) Central California Health Care System originally hired Heritage Bomanite to place plain gray concrete with a broom finish for their Walk of Honor Memorial project. Heritage Bomanite worked with the VA and TETER Architects & Engineers Company and had them visit their architectural design showroom. Many samples were reviewed and they were so impressed with the quality, durability, look and feel that they decided to upgrade to the Bomanite Sandscape Texture System.

The walk is a landscaped area that leads visitors to the center’s Wall of Honor. The integrally colored concrete and Sandscape finish path has a hand cut pattern in dark and light grey colors. Heritage Bomanite installed the red granite stars along with the decorative concrete finish. The walls are locally quarried Black Granite with more than 1,100 Veterans names engraved.

TETER was so moved by the project that their staff gathered donations that made it possible for the VA to purchase a Battlefield Cross bronze statue for the Walk of Honor. TETER’s Jonathan Schlundt who served as Project Manager on the memorial stated, “The entire process was inspirational in many ways—from the participation of staff creating a plethora of designs, the involvement and advice from community activists alongside the VA, and the commitment of local contractors; but the best part was seeing what the project meant to the Veteran’s and their loved ones on opening day.”

The VA stated that the Walk of Honor was a significant undertaking that will enhance the physical, spiritual and mental healing of Veterans, families and visitors. Each November following Veterans Day, the VA will host a dedication ceremony to add names of Veterans to the memorial.

Veterans Walk of Honor Memorial Fresno Ca Heritage Bomanite Exposed Aggregate Sandscape Texture Walkways Veterans Walk of Honor Memorial Fresno Ca Heritage Bomanite Exposed Aggregate Sandscape Texture Walkways Veterans Walk of Honor Memorial Fresno Ca Heritage Bomanite Exposed Aggregate Sandscape Texture Walkways

Bomanite Licensee, Musselman & Hall Contractors (M&H) worked with the local architecture firm Gould Evans during the design development phase of the Garmin Expansion project. M&H assisted with the project specifications and samples. The design team and owner’s representatives visited the M&H architectural concrete showroom multiple times to discuss project particulars and review samples until the team was able to fine tune the project finishes.

Musselman & Hall placed 40,800 SF pedestrian plaza as part of a building expansion project at the Garmin headquarters in Olathe, KS. Garmin brings GPS navigation and wearable technology to the automotive, aviation, marine, outdoor and fitness markets. Nearly 25,800 SF of the plaza was done utilizing the Bomanite Sandscape Texture Finish, Multiple planter beds, cast-in-place Sandscape finished concrete benches, a continuous 1’ x 8’ joint spacing, and the detailed stain pattern created unique challenges to this project.

The entire plaza was saw cut and v grooved, or bevel cut, on a 1’ x 8’ joint spacing, joint layout was extremely critical, the jointing was continuous throughout the 700’ long plaza and any variance in joint layout would be obvious and would not be acceptable.

Musselman & Hall used Bomanite Con-Color to stain the Sandscape Texture portion of the plaza. The stain pattern incorporated three Bomanite Con-Colors; Cobblestone Gray, Nickel Gray, and Natural Gray. The stained Bomanite Sandscape was then sealed with Bomanite Sealer BomaSeal C-18.

This is a beautiful project and exhibits the potential and beauty of quality architectural concrete. This project won the Gold Award for the Best Bomanite Exposed Aggregate Project.

Garmin Exterior Exposed Aggregate Sandscape Pedestrian Walkway for Commerical Property Garmin Exterior Exposed Aggregate Sandscape Pedestrian Walkway for Commerical Property Garmin Exterior Exposed Aggregate Sandscape Pedestrian Walkway for Commerical Property Garmin Exterior Exposed Aggregate Sandscape Pedestrian Walkway for Commerical Property

When the Northside Church in Clovis, California decided to reinvent their stretch of lawn as a dynamic new multi-purpose plaza, the primary goal was to create something special, whether it be for celebrating the birth of a child, affirming one’s faith or for friends and family gatherings and church events welcoming one and all.

“In early conversations about the new entry plaza, the church’s goal was to provide a place for people to connect – to their faith and to one another,” says Terry Broussard, Principal with Broussard Associates, who led landscape architecture services for the redeveloped space in front of the church, which opened in September 2016. The new multi-purpose plaza accommodates a wide range of church functions ranging from large-group baptismal weekend services and small-group prayer studies. Broussard believes that effective landscape architecture ought to positively impact the way people live, work, play and pray and strives to mix architecture, horticulture, engineering and art into a single practice.

“The church was committed to the idea of creating a space that invited others in. Thinking of those who might not be attracted to traditional churches was key.” To expand the range of interest and energize the plaza during daily use, The Frappe House, a new handcrafted coffee shop was built animating the baptismal pool and amphitheater seating. In all, the plaza design objectives were to connect the church’s primary entrance, the youth ministry center next door and the coffee shop while also servicing individual and group baptismal celebrations in a harmonious space.

“This plaza really has a lot of interesting programming possibilities beyond the baptismal space,” says Broussard. The design blends a lot of forms and walls, rock work and fire pits, along with both integrated and moveable seating choices. Roll up garage doors and roughhewn raw materials fill The Frappe House to capture contemporary design sensibilities common to many chain coffee shops. “The whole design has a more progressive, culturally relevant feel than church spaces do traditionally.”

The challenge was in working to accommodate a diverse program of possible uses and group sizes. Baptismal weekend services might be attended by a hundred or more while weekday bible study may engage only a handful of teens after school. Appropriate exterior spaces that accommodate many different groups and purposes also had to be fit into a relatively small area tucked between three structures of independent functions. Creating harmonious connections throughout the plaza while having a modern, socially contemporary design aesthetic led Brussard to the use of curvilinear patterns spiraling out from the baptismal pool in the center of the design. Radiating outward, the patterns form seating areas, viewing sections and gathering spaces as the plaza steps up from the baptismal pool toward each building. The use of curves allows the energy of each space to easily be focused on either the main building it serves or conversely toward the center during baptisms. The key to tying it all together, Broussard shares was in the primary hardscape choice – decorative concrete.

Broussard took the clients to see several different decorative concrete projects and then introduced them to Heritage Bomanite. The final scope of work included 41,000 square feet of flat work, 650 lineal feet of walls, and some 4,000 square feet of  the Bomanite custom polished concrete Patene Teres System in The Frappe House. Northside Christian Church ended up selecting a combination of the Bomanite Exposed Aggregate Systems; Sandscape Refined Antico finish in Bomanite Light Brown, and Bomanite Sandscape Texture  in three colors to get the cohesive yet varied look they wanted in order to connect the exterior spaces.